W NUMERZE 1/2015
- Wybrane elementy oceny jakości pasz. Some parameters of feed quality evaluation - Waldemar Korol, Grażyna Bielecka, Jolanta Rubaj, Sławomir Walczyński s. 7
- Materiały zabronione w paszach – ocena możliwości wykrywania i kontroli. Prohibited materials in feedingstuffs – detectability and control evaluation - Waldemar Korol, Sławomir Walczyński, Grażyna Bielecka s. 11
- Dioksyny w łańcuchu żywnościowym – aktualne problemy. Dioxins in the food chain - current problems - Jadwiga Piskorska-Pliszczyńska s. 5
- Innowacja, wynalazczość, normalizacja jako element jakości pasz przemysłowych. Innovation, invention, standardization as a part of the quality of feed industry - Kazimierz Zawiślak, Paweł Sobczak s. 13
- Skażenie mieszanek paszowych mikotoksynami i grzybami pleśniowymi. Contamination of mixed feed with mycotoxins and moulds - Magdalena Twarużek, Anna Błajet-Kosicka, Robert Kosicki, Ewelina Soszczyńska, Jan Grajewski s. 15
- Ocena wyników monitorowania pasz w zakresie pozostałości środków ochrony roślin. Evaluation of results of feed monitoring in the scope of pesticide residue - Bogusław Gnusowski, Waldemar Korol, Anna Nowacka, Michał Raczkowski, Jolanta Rubaj, Grażyna Bielecka s. 17
- Kalibracja NIRS na EM i wybrane aminokwasy oraz możliwość ich wykorzystania w analizach przesiewowych. Nirs calibration for metabolizable energy and selected amino acids, and the possibility of their use in screening analyses - Robert Gąsior s. 20
- Kontrola urzędowa kokcydiostatyków w paszach – osiągnięcia i wyzwania. Official control of coccidiostats in feed – achievements and challenges - Teresa Szprengier-Juszkiewicz s. 23
- Ocena jakości i bezpieczeństwa wybranych materiałów paszowych na podstawie badań chemicznych. Evaluation of quality and safety of some feed materials on the basis of chemical analysis - Waldemar Korol, Grażyna Bielecka, Jolanta Rubaj s. 25
- Urzędowa kontrola mikotoksyn w paszach w latach 2010-2014. Official control of mycotoxins in feed animal in 2010-2014 - Piotr Jedziniak, Henryka Wiśniewska-Dmytrow s. 27
- Probiotyczne dodatki paszowe w żywieniu zwierząt. Probiotcs feed additives in animal feeding - Krzysztof Kwiatek, Zbigniew Osiński, Ewelina Patyra s. 28
- Pasze lecznicze - aktualne wymagania w zakresie wytwarzania i kontroli. Medicated feed – current requirements for the manufacture and control - Monika Przeniosło-Siwczyńska, Krzysztof Kwiatek s. 30
- Aktualne zagadnienia związane z obrotem i kontrolą GMO w łańcuchu paszowym. Current issues related to trade and control of GMOs in the feed chain - Zbigniew Sieradzki, Małgorzata Mazur, Krzysztof Kwiatek s. 32
- Wykrywanie i identyfikacja gatunkowa PAP w łańcuchu paszowym. Detection and species identification of PAP in the feed chain - Anna Weiner, Ilona Paprocka, Agata Gołębiowska, Krzysztof Kwiatek s. 34
- Mikroflora kiszonek stosowanych w żywieniu bydła. Microflora of silages for cattle feeding - Elżbieta Kukier, Tomasz Grenda, Magdalena Goldsztejn, Krzysztof Kwiatek s.37
- Ocena poprawności niepewności pomiaru na podstawie wyników PT/ILC. Evaluation of measurement uncertainty correctness on the basis of pt/ilc results - Waldemar Korol, Jolanta Rubaj, Grażyna Bielecka s. 38
- Metody oznaczania kokcydiostatyków w urzędowej kontroli pasz. Methods for determination of coccidiostats used in official feed control - Konrad Pietruk, Małgorzata Olejnik, Teresa Szprengier-Juszkiewicz, Piotr Jedziniak, Edyta Protasiuk, Beata Korycińska, Iwona Szymanek-Bany s. 40
- Ilościowe oznaczanie fluorochinolonów w paszach. Quantitative determination of fluoroquinolones in animal feedingstuffs - Ewelina Patyra, Monika Przeniosło-Siwczyńska, Krzysztof Kwiatek s. 41
- Ocena funkcjonowania rozszerzonego screeningu na podstawie wyników badań monitoringu gmo w 2014 roku w instytucie zootechniki pracowni w szczecinie. Evaluation of the extended screening based on the monitoring results of GMOs in 2014 at the National Research Institute of Animal Production in Szczecin - Alicja Białowąs, Aleksandra Fijałkowska, Hanna Puzio, Jan Markowski s. 43
- Ocena homogeniczności na podstawie badań NIRS. Evaluation of homogeneity on the basis of NIRS method - Sławomir Walczyński s. 44
- Białka C. Botulinum i toksyny botulinowej w materiale biologicznym – nowe markery botulizmu. C. Botulinum and botulinum toxin proteins in biological material - new markers of botulism - Elżbieta Kukier, Janusz Dębski, Tomasz Grenda, Magdalena Goldsztejn, Krzysztof Kwiatek s, 45
- Pasze ekologiczne – nowe wymagania i badania. Organic feeds - new requirements and examinations - Zbigniew Osiński, Krzysztof Kwiatek s. 46
DONIESIENIA POSTEROWE